Σε μια άλλη συνάντησή μας, με άφησε να τον καταλάβω λίγο, μ’ αυτα τα λόγια του:

– Όταν είσαι άρρωστος, ξερεις τί πρέπει να κάνεις; Να παρακαλάς τον Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου. Κι ο Θεός, επειδή θα τον παρακαλάς πονεμένος και ταπεινωμένος, θα σου συγχωρήσει τις αμαρτίες και θα σε κάνει καλά στο σώμα. Αλλά πρόσεξε: Να μην προσεύχεσαι με υστεροβουλία, να μη λες, “Θεέ μου, συγχώρησε τις αμαρτίες μου”, και το μυαλό σου να είναι προσκολλημένο στη σωματική ασθένεια. Μια τέτοια προσευχή δε θα έχει αποτελέσματα. Εσύ, όταν προσεύχεσαι, να ξεχνάς τη σωματική αρρώστια, να την αποδέχεσαι σαν κανόνα, σαν επιτίμιο, για την άφεση των αμαρτιών σου. Για τα παραπέρα, μην ανυσηχείς· άφησέ τα στον Θεό κι ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του.

Με τα αυτά τα απλά λόγια του, ο Γέροντας μού εξήγησε, ότι η ασθένεια του σώματος οφείλεται στην ασθένεια της ψυχής, δηλαδή στις αμαρτίες μου, και ότι η συγχώρηση των αμαρτιών μου από τον Θεό, μέσω της ταπεινής προσευχής, φέρνει την ίαση της ψυχής και εν καιρώ, που ο Θεός θα κρίνει, και την ίαση του σώματος. Μου εφιστούσε όμως την προσοχή στο άδολο της προσευχής, με την οποία πρέπει ναζητώ μόνο άφεση αμαρτιών, αφού το παν για τη θεραπεία της ασθένειας είναι η εξάλειψη τής αιτίας της.

Αντίθετα, στην υστερόβουλη προσευχή, όπου ο ασθενής χρησιμοποιεί το αίτημα τής συγχωρήσεως τών αμαρτιών του σαν πρόσχημα για την επιτυχία τής σωματικής μόνο θεραπείας του, ακυρώνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματά της, εξ αιτίας τής ιδιοτέλειας του ασθενούς.

Κατά τη θέση του Γέροντος, ο Χριστός, ανταποκρινόμενος στην ταπεινή παράκληση τού ασθενούς για άφεση των αμαρτιών του και στην ανυστερόβουλη πίστη του στο μέγα έλεός Του, πραγματοποιεί αρχικά το συσκολότερο και προχωρεί μετά, κατά το χρόνο που Εκείνος θα επιλέξει, στο ευκολότερο. Θεραπεύει πρώτα τη ρίζα, την αρρώστια της ψυχής, την αμαρτία, κι έπειτα τους κλάδους, την ααρώστια του σώματος.

[Κ. Γιαννιτσιώτη, Κοντά στο Γέροντα Πορφύριο, Αθήναι 1995, σελ. 153-7]

Μοιράσου την εμπειρία σου