• Κάποιος ρώτησε τον Γέροντα, από που προέρχεται η αυξημένη χοληστερίνη, που διαπίστωσε ο μικροβιολόγος στο αίμα του. Κι εκείνος του απάντησε: “Προέρχεται από τη στενοχώρια σου και από την τροφή σου.”.

 • Άλλος τον ρώτησε για τα προβλήματα τού νευρικού συστήματος και του απήντησε: “Είναι από αίτια ψυχολογικά.”.

 • Τρίτος του είπε: “Γέροντα, τα τελευταία χρόνια, καθώς προσεύχομαι περισσότερο και συμμετέχω στα μυστήρια της Εκκλησίας, το άγχος μου ελαττώθηκε. Κι ο Γέροντας του απήντησε: “Έτσι είναι. Η χάρις του Θεού σε ελέησε.”.

 • Κάποιος, είχε σπάνιο κάταγμα στα οστάρια του καρπού τού χεριού του κι ο γιατρός τού πρότεινε χειρούργηση. Ρώτησε τον Γέροντα κι εκείνος είδε όλα τα νεύρα, που περνούν και διακλαδίζονται από το σημείο τού κατάγματος και επέστησε την προσοχή του ότι, σε περίπτωση αποτυχίας της εγχειρήσεως, θα του δημιουργηθεί αναπηρία. Προ του κινδύνου αυτού προτίμησε να αποφύγει την εγχείρηση, με αποτέλεσμα να μπορεί με τον καιρό να χρησιμοποιεί το χέρι του, χωρίς σοβαρά προβλήματα.

 • Σε άλλον συνέστησε την αποφυγή εγχειρήσεως για τη διουρηθρική αφαίρεση προστάτου, προς αποτροπή τού κινδύνου μετατροπής του αργότερα σε καρκίνωμα.

 • Ένα απόγευμα, ο Γέροντας συνομιλούσε στο ύπαιθρο με μια ομάδα επισκεπτών. Το θέμα ήταν η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο Γέροντας στρεφόμενος προς τις γυναίκες, είπε:

  – Εσείς οι γυναίκες, για να αποφύγετε τις αρρώστιες, πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, ε; Και μερικές από εσάς τα σαπουνίζετε;

  Και απάντησαν εκείνες:

  – Μάλιστα.

  Κι ο Γέροντας συμπλήρωσε:

  – Όμως δεν ξέρετε ότι το κακό είναι από μέσα!

  [Κ. Γιαννιτσιώτη, Κοντά στο Γέροντα Πορφύριο, Αθήναι 1995, σελ. 195π.]

Μοιραστείτε την εμπειρία σας